vineri, 24 iunie 2011

Numele disciplinelor de învăţământ se scriu cu literă mică

Citez din DOOM2:
Nu ni se mai pare necesară în momentul de faţă reluarea regulilor, încetăţenite de multă vreme în limba română, potrivit cărora se scriu cu literă mică substantivele comune care denumesc popoare, zilele săptămânii şi lunile anului şi disciplinele de învăţământ (care în unele limbi se scriu cu literă mare).
Prin urmare, nu de ieri, de azi, ci "de multă vreme" substantivele care denumesc discipline de învăţământ se scriu cu literă mică.
Nu ştiu însă, se pare, acest lucru cei mai buni profesori de limba română din ţară, adică cei care elaborează documentele oficiale ale statului în domeniul învăţământului. Pentru că, atât în Programa de examen pentru bacalaureatul 2011, cât şi în documentul care conţine modelele de subiecte găsim scris peste tot Limba şi literatura română, în loc de limba şi literatura română.
Culmea ridicolului este atinsă pe ultima pagină a Programei..., unde elevii sunt mai întâi avertizaţi foarte serios să respecte cu stricteţe normele din DOOM2, iar la distanţă de câteva rânduri, aceste norme sunt încălcate cu inconştienţă chiar de cei care cer respectarea lor. Iată dovada:
Prin urmare, cerem elevilor să respecte regulile, dar noi înşine, profesorii lor, nu le cunoaştem!